Netwerkschool SintLucas @ MBO City: hoezo ‘aankomende’ ondernemers?

MBO_City 2013, Cinemec Ede, 25 november.Maandag 25 november, 10.00 uur, zaal 2 van het Edense CineMec. Waar normaliter kaskrakers draaien, staat nu een groepje SintLucas-studenten klaar om te laten zien wat hun Netwerkschool te bieden heeft. En wat zij zelf voor het aanwezige publiek kunnen betekenen. Verslag van een presentatie met een hoog netwerkgehalte.

Voordat de opleiding Mediavormgeving namens het SintLucas College startte met de deelname aan de Netwerkschoolexperimenten, stonden al vele ‘Netwerkschool’-achtige activiteiten stevig in de verf. Zoals de mini-ondernemingen. En het projectbureau, SintLucas @Work, waarbij studenten reële opdrachten voor echte klanten uitvoeren. Onder de vlag van de Netwerkschool is dit in een stroomversnelling gekomen, zo blijkt uit de presentatie op MBO City. Twee studenten nemen het woord en vertellen over hun eigen mini-onderneming: Lotte (Studio Logo) en Dominique (Kwiekk). ‘Ik wilde al vanaf het begin van mijn opleiding een eigen bedrijf starten’, vertelt Dominique. ‘Vandaar dat ik heb gekozen voor de opleidingsstroom Ondernemen [je kunt ook kiezen voor de stroom ‘hbo’ of ‘werken’, red]. Ik zie het als een kans om dit nu al te doen, want nou krijg ik nog volop begeleiding.’

Ook Lotte heeft gekozen voor deze opleidingsstroom; samen met zes anderen zijn deze twee dames de eerste SintLucas-studenten die dit doen. ‘Het is een proef’, legt Lotte uit. ‘Gelukkig krijgen we veel begeleiding. We hebben een interne begeleider en verder zijn er acht “nestoren”. Dat zijn allemaal ondernemers. Er zijn telkens twee studenten aan twee nestoren gekoppeld. Daar leer je enorm veel van. Bijvoorbeeld hoe je het beste kunt acquireren. In het begin ga je je vriendenkring af voor opdrachten. Maar al snel moet je ook daar buiten op zoek naar opdrachten. Ik heb samen met Dominique afgelopen vrijdag een succesvolle presentatie gegeven bij een klant.’ Lotte: ‘Er staat in ons contract dat je om aan de eisen van je studie te voldoen moet samenwerken met andere studenten in deze opleidingsstroom. Dat past ook bij de Netwerkschool.’ De dames weten waarover ze het hebben. Het pad dat ze bewandelen is zonneklaar. Ook na hun opleiding: Lotte wil doorgaan met Studio Logo, maar wel in combinatie met een baan in loondienst. Dominique gaat de opleiding Business Creations op de Avans Hogeschool volgen.

Sprinkplank GROW
De stap als ondernemer hebben het volgende presentatieduo al gemaakt: Rachelle en Myrthe zijn na hun opleiding samen met zes andere studenten in een springplankprogramma van SintLucas gestapt: GROW. Het achttal betaalt elke maand x euro aan hun oude school en krijgen daarvoor begeleiding (ondernemen, acquireren en hun eigen vakgebied) én een prachtige eigen ruimte op designbroeinest Strijp-S. ‘We hebben deze ruimte zelf ingericht op basis van een ontwerp van Myrthe’, vertelt Rachelle. ‘Alle meubels hebben we zelf gemaakt. Van een kale ruimte is het nu een echte inspiratieplek geworden. En doordat we alles samen hebben gedaan – ook het schoonmaken en het schilderen – is er nu een hele sterke band tussen de GROW’ers.’ ‘We hebben weliswaar allemaal een eigen bureau, maar ondersteunen elkaar op allerlei manieren’, vult Myrthe aan. ‘We werken echt als collega’s. Vaak trekken we gezamenlijk op bij opdrachten, waarbij we de sterke punten van elkaar benutten. Je kunt ook ons hele bureau inhuren als creatieve denktank!’

De visitekaartjes, flyers en ander promotiemateriaal komen daarna snel tevoorschijn. En bij de afsluitende speeddate, waarbij je de dames kunt aanschieten, is het druk. Goed bezig, daar in Boxtel…