Helicon Velp: maatwerk, maatwerk en nog eens maatwerk

De Netwerkschool maakte veel nieuwe vrienden op MBO City. De verhalen van de studenten vielen in goede aarde. (foto: Rob Nelisse).

De Netwerkschool maakte veel nieuwe vrienden op MBO City. De verhalen van de studenten vielen in goede aarde. (foto: Rob Nelisse).

De Netwerkschool in Velp heeft stevig ingezet op de studenten. Hen wordt veel flexibiliteit en maatwerk geboden – twee kernbegrippen voor de Netwerkschool. En dat bevalt. Mooi uitgangspunt voor de presentatie op MBO City.

Anders dan bij de overige vier Netwerkscholen is Helicon Velp de zoektocht naar beter onderwijs voor minder euro’s gestart met een complete vestiging. ‘We hebben letterlijk een bordje op de deur gespijkerd met de tekst “Welkom, wij zijn nu een Netwerkschool”’, vertelt directeur en voormalige programma manager Netwerkschool Anke Visser.’

Het was de start van een periode met nogal wat voeten in aarde voor de ongeveer 850 studenten en docenten. Maar waar in het begin nauwelijks iemand wist wat de Netwerkschool was, kwam er al snel structuur. ‘We zijn vier jaar geleden begonnen met het idee dat er een enorme flexibiliteit moet zijn, maar dan wel binnen bepaalde kaders’, vertelt docent Mandy. Grote rol bij dit streven speelt de Onderwijscatalogus. ‘Dit is onze manier om onderwijs goed en betaalbaar te organiseren: flexibiliseren door te structureren. Hiervoor hebben we onze onderwijsprogramma’s opnieuw bekeken en daarna in een nieuwe vorm gegoten: de module. Overlap hebben we eruit gehaald. We hebben nu 244 beroepsgerichte modules, deels keuzemodules, verdeeld over tien opleidingen. Die modules kun je vanaf februari 2014 terugvinden in een lesshop. Je kan dan als student je eigen leerroute bepalen en daarvoor de benodigde module “inkopen” door ze in je winkelmandje te plaatsen. Je coach kijkt mee. Op die manier kun je zelf jus geven aan je opleiding.’

Flexibel rooster
Dit wordt door de studenten onderstreept. Student Ivo legt uit dat hij ook extra keuzevakken bij andere opleidingen kan volgen. ‘Door mijn flexibel rooster kan ik me nu naast mijn online casino canada Eco Wildlife-opleiding ook specialiseren in film’, vertelt hij. Vier andere studenten – Deny, Anne, Susan en Kim – gaan dieper in op de vele voordelen van het maatwerk. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijker switchen van BOL naar BBL (en vice versa). En op stage gaan kan ook in de vakantieperiode, wat voor de seizoensafhankelijke stages van deze groene mbo-instelling wel handig is. ‘Die tijd halen we later wel in’, aldus een van de studenten.

Voor elk wat wils
Ook de stages vallen onder de noemer ‘voor elk wat wils’. Zo zit er een watermanagement-student in Kenia. In Thailand is een project met de Aziatische olifant. En in Spanje kun je als stage een hike organiseren. Of helpen in een dierenasiel. Uiteraard kun je ook in Nederland veel leren en ontdekken, zoals bij Staatsbosbeheer. Naast stages zijn er allerlei samenwerkingsprojecten in ons land: een zelfredzaamheidproject in Velp Zuid, of bijvoorbeeld advisering over leefstijl en beweeg- en voedingspatroon aan medewerkers van Vitens.  ‘Je krijgt de kans om iets nieuws te proberen, zodat je kunt kijken wat het beste bij je past’, besluit Kim. Het is voor de studenten een ideaalplaatje, dat met steeds heldere lijnen gerealiseerd wordt in Velp.

Geef een reactie