Netwerkschoolopleiding afgerond!

diplomaDe eerste lichting studenten aan de Netwerkschool heeft haar opleiding voltooid. Aan vijf van hen vroegen we hoe zij de Netwerkschool hebben ervaren. ‘Ik vond het superfijn om zo te werken.’

Erik Versluijs, Eco & Wildlife Studies  aan Helicon Opleidingen: 
‘Afgelopen voorjaar ben ik afgestudeerd. Al tijdens mijn opleiding startte ik mijn eigen pagina 4 - Erikstudentenonderneming en nu heb ik mijn eigen bedrijf, Versluijs-Projects Green Youth Initiatives, waarmee ik jongerenprojecten ontwikkel die zijn gericht op bescherming van biodiversiteit en duurzame ontwikkeling. Ook begeleid ik vierdejaars Helicon-studenten die ondernemer willen worden. Verder ben ik begonnen aan de hbo-studie Bos- en natuurbeheer. Ik weet zeker dat ik met een reguliere opleiding geen ondernemer was geworden. Vroeger was ik best verlegen, maar op de Netwerkschool heb ik geleerd initiatief te nemen en goed te netwerken. Enig verbeterpuntje voor de opleiding vind ik de contacten met bedrijven. Die zouden nog meer bij het onderwijs betrokken kunnen worden. Wellicht is het een idee om meer jonge zzp’ers te betrekken bij het onderwijs?

Anne Nieuwenhuizen, Verpleegkunde  aan ROC Nijmegen: 
‘Als pionierstudent aan de Netwerkschool maakte ik wel wat kinderziektes mee. Het proces van papier naar digitaal bijvoorbeeld verliep niet helemaal voorspoedig en er werd nogal wat  geëxperimenteerd met de lesuren. Maar voor de lichtingen na mij is dat veel overzichtelijker geworden. Door deze experimentele, soms ongestructureerde, fase waar de opleiding doorheen moest, zijn er best wat studenten afgehaakt. Uiteindelijk zijn we met een groepje van acht afgestudeerd. Hoewel ik nog niet mijn eigen traject kon bepalen, heb ik het onderwijs aan de Netwerkschool als heel leerzaam ervaren. Met name de nauwe  banden die de opleiding onderhield met de praktijk vond ik een enorme pre. pagina 4 - AnneEr kwamen bijvoorbeeld professionals uit de thuiszorg bij ons op school om les te geven. Ook de stages waren snel en goed geregeld. Verder kon ik mijn toetsen zelf inplannen. Dat vereist overigens wel zelfstandigheid en  discipline. Maar ik vond het superfijn om zo te werken. Ik begin dan ook vol goede moed aan mijn hbo-studie Verpleegkunde.’

Melvin Bos, Bouwkunde aan ROC  van Twente: 
‘Ik heb aan de Netwerkschool een maatwerktraject kunnen volgen. In plaats van de gebruikelijke twee maanden, kon ik zeven maanden op stage. Zo kon ik de 25 pagina 4 - Melvinwerkprocessen die ik voor mijn opleiding moest doorlopen, vrij snel doen. Ik had een half jaar eerder kunnen afstuderen, maar er was geen instroom midden in het jaar mogelijk voor mijn vervolgstudie Vastgoed aan het hbo. Daarom ontplooide ik allerlei nevenactiviteiten,  zoals mijn voorzitterschap aan de centrale deelnemersraad. Ik heb ontzettend veel gehad aan de docenten van de Netwerkschool. Ze waren heel open, dachten goed met mij mee en stelden mijn behoeften centraal. Ook zijn we met school veel buiten de deur geweest, bijvoorbeeld naar bouwplaatsen. Dat de opleiding in het begin zoekende was naar de juiste vorm, neem ik op de koop toe. Je weet dat als je een nieuw project in stapt, nog niet alles in kannen en kruiken is.’

Janiek van der Palen, Media Vormgeving  aan Sint Lucas: 
pagina 4 - Janiek‘Mijn Netwerkschool-avontuur begon in het tweede leerjaar. Een goede mogelijkheid voor mij om meer  uit mijn opleiding te halen. Nu kon ik extra gas geven en versneld mijn opleiding doen. Afgelopen januari  studeerde ik af en in september hoop ik te beginnen  aan de hbo-opleiding Communicatie Management. Zaken waar reguliere mbo-studenten in het hbo  wellicht tegenaan lopen – zoals projectmatig werken en goed  plannen – zullen voor mij geen obstakel zijn. De Netwerkschool  heeft voor mij – als proactief en georganiseerd persoon – heel goed uitgepakt. Ik kon mijn eigen mogelijkheden creëren en versneld  afstuderen. Maar de opleiding vraagt veel van  je. Zonder doorzettingsvermogen en ondernemerschap  red je het niet op een Netwerkschool. Het concept moet  wel bij je passen.’

Nicolette van Vliet, Middenkader  Engineering aan Summa College: 
pagina 4 - Nicolette‘Als een van de weinige vrouwelijke studenten wist ik mijn mannetje wel te staan tussen alle jongens. In mijn overal achter de werkbank ben ik gewoon een van hen. Ik ben dol op de techniek die achter producten en meubelen zit. Daarom volg ik nu de hbo-opleiding Meubel en Interieur in Mechelen (België). Op de Netwerkschool was het altijd een komen en gaan van mensen uit de praktijk. We deden veel in opdracht van externe organisaties. Zo heb ik een modulaire wand ontworpen voor een soort ontdekfabriek voor  kinderen. De praktijk werd dus echt naar binnen gehaald bij ons. Daardoor kwamen we al in aanraking met de realiteit, maar wel vanuit onze eigen veilige schoolomgeving. De Netwerkschool  heeft mij echt gevormd als individu: ik weet heel goed wat ik wel en niet kan.’

Geef een reactie