ROC van Twente

Netwerkschool ROC van Twente experimenteert met de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw en Infra, niveau 4.

Bij de start van de experimenten in Twente klopte deze Netwerkschool eerst aan bij het bedrijfsleven. Zodra genoeg bedrijven de meerwaarde van de Netwerkschool inzagen, kwam de rest. In januari 2011 stapten achttien eerstejaars Bouw & Infra voor het eerst de Netwerkschool Twente binnen. Deze deelnemers krijgen les in een open leeromgeving, die hen en hun docenten dwingt na te denken over de daginvulling.

En dus gaat men veelvuldig de deur uit. Op bedrijvenexcursie. Naar een workshop. Of in het kader van LLB op bezoek bij een vakantiepark voor gehandicapten. Verder krijgen de studenten allerlei reële opdrachten. De Netwerkschoolstudenten bouwen bijvoorbeeld een speeltoestel voor een kinderdagverblijf en maken een betonkano.

Naast een uitdagend curriculum zijn er nog meer ontwikkelingen gaande. Zo heeft Netwerkschool Twente een zeer actieve ouderraad opgericht met ouders die kritisch willen meedenken en diverse rollen kunnen bekleden, zoals ambassadeur en externe mentor.

Daarnaast creëert de school meerwaarde voor de sociale omgeving van de school. De school levert naast onderwijs nog een aantal andere diensten. Studentondernemingen houden gemeentelijk groen bij, verzorgen activiteiten op een dagcentrum of bouwen konijnenhokken voor de kinderboerderij.

Op de lange termijn staat er een opleiding die in drie fase doorlopen wordt: de leerlingfase, de gezelfase en de meesterfase. In deze laatste fase is ook echt sprake van maatwerk. Studenten moeten dan in staat zijn om de meesterproeven te volbrengen. Verder gaat ROC van Twente de komende tijd het bovenstaande uitbouwen.

Website: ww.rocvantwente.nl
Twitter: @netwerkschooltw